6. mars 2019

Har du ikke behov for nye medarbeidere, sa du?


Alle bedrifter har alltid behov for nye medarbeidere!
Kanskje jobber du nå med rekruttering, eller så kan det hende at du ikke er klar over at du har et behov? Eller er du klar over det, men prøver å utsette smerten ved å ansette nye folk? Eller mener du at du ikke har behov for flere ansatte?

Uansett svar; ha personal og rekruttering på listen over topp ti pågående aktiviteter. Og, vær forberedt på at situasjonen kan endres seg i morgen.
(Hva!? Ja, daglig leder er ofte den siste som får vite om oppsigelser eller endringer)

Hvordan jobber din bedrift med personal og rekruttering?
Å utvikle en bedrift handler om mye; alt fra produkter, kvalitetsarbeid, salg, leveranse etc. Utvikling av medarbeidere og rekruttering av de rette personene er kanskje den viktigste brikken. Det finnes ingen håndbøker eller rutiner som kan kompensere for effektive, ansvarsbevisste, fornøyde og selvgående personer.

Så hvordan være forberedt på endringer?
Det er ingen fasit, men det er noen enkle grep som kan forberede deg på morgendagen. De to første har du kanskje tenkt på, men kanskje det siste er en ny mulighet?

1. Dyrk frem flinke medarbeidere som setter pris på jobben sin
Det beste er å ha en stabil arbeidsstokk som elsker jobben sin, gir et positivt bidrag og utvikler bedriften. Det skal man som leder jobbe med hele tiden. Inkludere medarbeidere i bedriften, høre etter hva de sier, følge de opp i arbeidet, legge til rette for utvikling og et godt arbeidsmiljø.

En leders viktigste oppgave er ofte å fjerne hindringer og skape muligheter for de ansatte. Mennesker (ja, generelt) har et stort ønske om å tilhøre, bidra og se resultater. Hvis de enten blir holdt utenfor gruppen eller resultatene ikke står i stil med forventningene blir de frustrert. Frustrerte ansatte er starten på dårlig utført arbeid og ender med at de sier opp, eller i værste fall må sies opp.

De beste lederne er de som tenker på hvordan de ansatte skal få jobben gjort. Det er de som skal skinne og skape resultater. Hvis du også klarer å legge til rette for at de utvikler seg faglig og resultatmessig har du kommet langt.

Råd 1: Fjern hindringer og skap muligheter!

2. Ansett de rette personene og få de ombord
Dette er det vanskeligste rådet.
De som mener de har fasit her enten ljuger eller har innleid hjelp uten direkte ansvar (Ikke til forkleinelse for innleid hjelp, men vær forsiktig med de som ikke har resultatansvar eller "the skin in the game"). Det er mye god hjelp å få der ute. Både med annonsering, fra hodejegere og ved utvelgelse. Helt klart! Bruk den hjelpen du kan få, men det er til syvende og sist noen (du?) som må ta avgjørelsen.

Min erfaring så langt er at personlige egenskaper er viktigere enn erfaring og rett utdanning. Personer som ønsker å bidra og legger sjela si i arbeidet er de beste kandidatene. Å lære seg jobben, og oppnå nok erfaring til å ta gode beslutninger, kommer til de fleste som ønsker å gjøre en god jobb.

Invester også nok tid til å få folk ombord i organisasjonen og jobben som skal gjøres. Her syndes det ofte. Dette handler både om å bli med i "gjengen" og gleden med å oppnå resultater som står i stil med innsatsen. Følg opp alle nyansatte og vær 100% sikker på at de kommer godt i gang og trives. Det koster mye å feile her. Du har sannsynligvis brukt mye penger og ressurser/tid på å finne kandidater og velge den rette. Det er sløsing av din egen, den nyansatte og dine medarbeiders tid og krefter. 

Råd 2: Se etter personlige egenskaper og få de ombord!

3. Vær forberedt på endringer
Dette er ikke enkelt, og jeg vet helt ikke hvorfor. Men vi har kanskje problemer med tenke på det som kan ødelegge den "gode stemningen". Hva skjer rundt neste sving? Det er ofte smart å ha tenkt igjennom hva som kan skje. Er du forberedt på at den/de som bidrar mest forsvinner i morgen (om 3 måneder)? Har du en plan B? Har du noen som kan ta over? - Kanskje begge deler? Bra!

Men som oftest må du ha inn en ny ansatt. Hva om du har brukt tiden til å forberede deg til at dette kan skje? Vet du om noen? Har du en liste over gode kandidater?
- Hva om du kunne starte rekrutteringsprosessen med noen gode kandidater?

Karriere.no har helt fra starten gitt våre kunder mulighet til å bygge opp en liste over fremtidige kandidater. Alle personer som søker jobb, eller har sendt et HINT, ligger tilgjengelig når du starter søket etter nye ansatte. Smart? Ja, vi tror det.

Men for å gjøre det enda smartere har du mulighet til å legge ut "fremtidige jobbmuligheter". Gi alle en mulighet til å si i fra om at de kunne ønske seg å jobbe hos deg. Markedsfør jobben før den blir lyst ut. Bygg opp en liste over gode kandidater, og vær bedre forberedt.

Er det ikke å lure folk å legge ut en jobbannonse for en fremtidig jobb? Blir ikke de ansatte nervøse? - Hvem skal nå slutte, tenker de?
- Nei, er svaret. Vær åpen med dine medarbeidere og fortell de at dette handler om å være bedre forberedt. Om 1-3 år vil noen av oss ikke være her, og nye fjes vil være på plass. Og, det er mange årsaker til endringer:

  • Utvidelser
  • Permisjoner
  • Pensjoner
  • Oppsigelser
  • Endringer i organisasjonen
  • m.m.

I noen tilfeller kan gode kandidater gi nye muligheter som du ikke har tenkt på. Selgere/fagarbeidere/håndtverkere med egen portefølje, ny person i bygda som man ikke kan gå glipp av. Mulighetene er mange. Det eneste du vet er at hvis du ikke prøver så kommer det ingenting.

Bruk muligheten til å vise frem hva dere har behov for. Legg ut en fremtidig jobbmulighet for alle de funksjonen dere har. Start å sanke CVer og fremtidige kandidater.

Råd 3: Gjør det du kan for å være forberedt, sank CVer som en god plan B.

Kontakt oss for hjelp til å komme i gang med profesjonell rekruttering gjort superenkelt:

Ta kontakt