Ledigt jobb

Folkehelseinstituttet

Forskerstilling innen ernæring

Forskning og utvikling

Vil du bidra til å følge opp økt jodberikning i Norge? Fast stilling som forsker/seniorforsker er ledig ved Avdeling for fysisk helse og aldring ved Folkehelseinstituttet.

I juni 2025 lanserte Helsedirektoratet, i samarbeid med Folkehelseinstituttet og Mattilsynet, et jodberikningsprogram. Folkehelseinstituttet sin rolle i programmet er å monitorere og evaluere effekten av økt jodberikning i Norge i ulike grupper av befolkningen (se rapport). I arbeidet vil det benyttes data både fra eksisterende kostholds- og helseundersøkelser og registerdata. I tillegg planlegges det å etablere egne innsamlinger av biologisk materiale. Målet med arbeidet er å sikre at jodberikningen holder riktig nivå og gir lavest mulig helserisiko for befolkningen. Arbeidet vil kunne gi ny kunnskap om optimalt berikningsnivå.  

Forskeren i denne stillingen vil hovedsakelig arbeide med oppfølging av jodberikningen i samarbeid med andre forskere internt og eksternt. Som forsker i ernæring ved FHI inngår man også i et bredt faglig miljø. Det vil være aktuelt å delta i Senter for bærekraftig kosthold og i prosjekter innen andre tema om kosthold og ernæring.
Stillingen er tilknyttet Område for folkehelse og forebygging, Avdeling for fysisk helse og aldring, der vi forsker på tema som osteoporose, brudd, hørsel, smerte, fysisk aktivitet og overvekt og fedme. Sentralt i avdelingen står forskning på hvordan ulike forhold gjennom livsløpet påvirker helse og fungering i eldre år, inkludert demens, og det er en fagsatsing på aldring og helse. Den som ansettes vil kunne bli involvert i andre prosjekter i området.  

Kvalifikasjoner:

Søker må ha:

  • Doktorgrad innen ernæring, matvitenskap, folkehelse, epidemiologi, endokrinologi eller annet relevant fagfelt
  • Gode statistiske ferdigheter og erfaring med bruk av statistikkprogrammer som for eksempel STATA eller R
  • Gode kunnskaper i norsk (eller annet skandinavisk språk) og engelsk, skriftlig og muntlig
  • Erfaring med prosjektarbeid


Det er en fordel om søker har:

  • Erfaring fra forskning eller annet arbeid knyttet til jod i kostholdet
  • Erfaring med å organisere og analysere store og komplekse datasett med persondata
  • Erfaring med å søke om forskningsfinansiering
  • Kjennskap til regelverk for forskning, samt søknads- og godkjennelsesprosedyrer for bruk av registerdata
  • Kjennskap til relevant lovverk og retningslinjer på kostholdsområdet
  • Kjennskap til kostholdsundersøkelser, registerdata og/eller helseundersøkelser
  • Erfaring med prosjektledelse
  • Gode kommunikasjons- og formidlingsevner

Vi legger vekt på relevans og kvalitet i søkernes vitenskapelige publikasjoner. Fullstendig publikasjonsliste må derfor ligge ved søknaden.

FHI samarbeider med Semac for bakgrunnssjekk av aktuelle kandidater. Eventuell bakgrunnssjekk blir utført etter samtykke fra deg som søker, og innebærer at vi verifiserer CV og annen søknadsdokumentasjon i forbindelse med tilsettingen. 

Personlige egenskaper:

  • Engasjement og gode samarbeids- og kommunikasjonsevner. Vi jobber i team og har omfattende samarbeid med forskere, institusjoner og organisasjoner både nasjonalt og internasjonalt
  • Evne til å ta initiativ, arbeide selvstendig og ha god gjennomføringsevne
  • Evne til å arbeide strukturert og målrettet
  • Vilje til å støtte opp om kollegers arbeid og leveranser
  • Personlig egnethet vil tillegges stor vekt

Vi tilbyr:

  • En arbeidsplass med stort samfunnsansvar og som spiller en viktig rolle for befolkningens helse og trivsel
  • Et sterkt forskningsmiljø med kompetente kolleger  
  • Gode muligheter for kompetanse- og karriereutvikling
  • Stilling som forsker (kode 1109, 1110 eller 1183), og lønnsspenn kr 750 000 - 900 000, avhengig av kvalifikasjoner, kompetanse og erfaring
  • Gode pensjonsordninger i Statens pensjonskasse
  • Fleksible arbeidstidsordninger og gode velferdsordninger, som f.eks. trening i arbeidstiden